The Suttons, Camber Sands / RX Architects

first_imgManufacturers: Cosentino, Fired Earth, Havwoods, VADO, Russwoods 2018 Eco Librium Solutions Ltd United Kingdom Mechanical & Electrical: The Suttons, Camber Sands / RX ArchitectsSave this projectSaveThe Suttons, Camber Sands / RX Architects Save this picture!© Richard Chivers+ 21Curated by Paula Pintos Share ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/910129/the-suttons-camber-sands-rx-architects Clipboard The Suttons, Camber Sands / RX Architects Contractor: CopyHouses•United Kingdom Year:  “COPY” Photographs Photographs:  Richard Chivers Manufacturers Brands with products used in this architecture project center_img Reina Group Houses Structural Engineers: Joinery:R&E Engineering & Chartwood DesignCountry:United KingdomMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Richard ChiversRecommended ProductsWindowsJansenWindows – Janisol PrimoWindowsLibartVertical Retracting Doors & WindowsDoorsSky-FrameInsulated Sliding Doors – Sky-Frame ArcDoorsdormakabaEntrance Doors – Revolving Door 4000 SeriesText description provided by the architects. The Suttons is a newly built beach house in Camber Sands, East Sussex. Camber Sands is famous for its fantastic expanse of sandy beach surrounded by undulating sand dunes which are designated as a SSSI site. The house design evolved around several key principles; a functional family space, a building that can withstand the extreme environment, maximising the incredible views and working to highly sustainable principles.Save this picture!© Richard ChiversSave this picture!Ground floor planSave this picture!© Richard ChiversThe design of the house creates varied pockets of external space at ground level to offer shelter from the sun and shelter from wind and rain during the ever-changing extreme weather. There are several balconies at first floor level which again offer sheltered seating, along with a roof terrace on the second floor.Save this picture!© Richard ChiversThe roof terrace is surrounded by planted beds, a wildflower and shingle roof and an outdoor fireplace. The landscaping was an essential aspect to the project to bed the property into its unique surroundings and to create a gentle transition from the sandy beach, up onto the shingle and through to the private outdoor spaces.Save this picture!© Richard ChiversInternally there are large open plan family spaces on the ground floor with views out across the beach to the English Channel and direct access to the beach. There is also a first-floor family space which offers privacy but still gives fantastic views out to sea.Save this picture!© Richard ChiversA pair of 90-meter-deep boreholes within the internal courtyard area have been installed to create a ground source heating system. Energy from the ground is converted to provide all the heating and hot water in the house to passively heat the spaces. The ground source heat pump can also be reversed by extracting warmth from the building and exchanging it with cool energy from the ground to condition the interiors in the hotter summer months.Save this picture!© Richard ChiversThere are solar panels on the roof which provide additional hot water capacity. The building is highly insulated with high levels of thermal mass created using a concrete frame and slab construction. It is also exceptionally air tight and requires an MVHR exchange system to ensure regular conditioned air exchanges. These factors all combine to result in a house with minimal long-term running costs and a low carbon footprint.Save this picture!© Richard ChiversExternally the designs hint at the concrete structural frame by exposing areas of fair faced concrete. There is a concrete datum plinth around the base of the building, with concrete infill panels at ground floor in certain locations, along with the fair faced concrete chimney, which is also exposed internally as it rises through the building on each floor level. The garden walls and landscaping also use fair faced concrete which has been selected to withstand the extreme coastal environment.Save this picture!© Richard ChiversThe concrete shuttering has been intentionally rough sawn to leave the timber impression on the concrete when struck. Other areas of the elevations are clad in natural Cedar, both horizontally and vertically. This is combined with a black render finish to the third floor.Save this picture!© Richard ChiversProject gallerySee allShow lessRedeveloping Shoreditch With Responsive CohesionUnbuilt ProjectChivalry Road / Sketch ArchitectsSelected Projects Share Rob Pollard Architects: RX Architects Year Completion year of this architecture project Projects ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/910129/the-suttons-camber-sands-rx-architects Clipboard JMLA ArchDaily Lead Architects: “COPY” CopyAbout this officeRX ArchitectsOfficeFollowProductsWoodConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesUnited KingdomPublished on January 27, 2019Cite: “The Suttons, Camber Sands / RX Architects” 27 Jan 2019. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogPartitionsSkyfoldChoosing the Skyfold Wall for Your SpaceGlass3MSun Control Window Film in MarkthalBathroom AccessorieshansgroheBath & Shower ThermostatsCabinetsFlorenseCabinet – FloAirWood Boards / HPL PanelsBruagStair Railing – CELLON®LightsLouis PoulsenOutdoor Lighting – Flindt GardenBathroom AccessoriesBradley Corporation USAHigh Speed Hand Dryers – Aerix+BoardsForestOneLaminate – EGGER laminatesAcousticSchöckStaircase Insulation – Tronsole®Metal PanelsRHEINZINKPanel Systems – Horizontal PanelWall / Ceiling LightsA-LightAccolade Wall Light at River Dental OfficeBricksStröherClinker Brick Slips – StiltreuMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img